Musiikista mielenrauhaa

Jokainen on joskus stressaantunut. Arkikiireet painavat ja elämässä saattaa olla huolenaiheita ja suurempiakin murheita. Mikäli stressi jatkuu pitkään, se vaikuttaa siihen, että alamme nähdä itsemme huonossa valossa ja vähätellä elämän mielekkyyttä. Musiikki toimii tehokkaana stressin vastalääkkeenä. Sen todistavat myös useat tutkimukset. Musiikin kuunteleminen edistää terveyttä, ja aivan erityisesti se edistää ja tukee mielenterveyttä.

Yksilölliset vaikutukset

Musiikin mielenrauhaa lisäävästä vaikutuksesta varhaisin esimerkki ovat kehtolaulut. Kehtolauluja tunnetaan kaikissa kulttuureissa ja niitä on esitetty kaikkina aikoina. Äidin lauluääni ja keinuttava liike rauhoittavat levottoman lapsen. Samalla tavalla rauhoittuu myös aikuisen mieli, kun kuultavana on rauhallista musiikkia. Tutkimusten mukaan tällaisista varhaislapsuuden kokemuksista johtuu, että monet reagoivat koko elämänsä ajan myönteisesti hiljaiseen ja rauhalliseen naisen lauluääneen.

Musiikin rauhoittavasta vaikutuksesta puhuttaessa on tärkeää muistaa, että musiikki ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla, vaan olemme jokainen yksilöitä. Se, mikä rauhoittaa yhtä, ei välttämättä rauhoita toista. Tämän vuoksi esimerkiksi valmiiksi valittuihin soittolistoihin, jotka lupaavat tarjota rauhoittavaa musiikkia, kannattaa suhtautua hieman varauksella. Paras stressitason laskun mittari on oma tunne siitä, miten mikäkin musiikki vaikutta omaan rauhoittumiseen. Olet itse oman hyvinvointisi paras asiantuntija. Luota siis vaistoihisi ja kuuntele kehosi ja mielesi reaktioita eri musiikkivalintoihin.

Kuuntele ja hengitä

Rauhoittavaa musiikkia kannattaa kuunnella ennaltaehkäisevästi. Jos stressitaso on jo kohonnut, sen laskeminen on haastavampaa kuin se, että olisi jo etukäteen musiikilla ehkäissyt stressitason kohoamisen liian kuormittavaksi. Asiantuntijoiden mukaan itseään rauhoittavan musiikin säännöllinen ja aktiivinen kuunteleminen saa aikaan sen, että mieli ja keho alkavat assosioitua tuttuun musiikkiin ja rentoutuminen tapahtuu miltei itsestään. Vaikka muiden luomat, yleispätevät, soittolistat ovat vaikutukseltaan epävarmoja, itse laadittujen soittolistojen on todettu toimivan mielen rauhoittamisessa tehokkaasti.

Kaikkein parhaimman hyödyn musiikin rauhoittavista vaikutuksista saat irti, kun yhdistät musiikin kuuntelemiseen hengitysharjoituksia. Tärkeintä on hidastaa hengitystä. Alkuun pääsee hengittämällä rauhallisesti sisään nenän kautta ja ulos suun kautta ilmaa hitaasti päästäen. Uloshengityksen tulisi olla vielä hitaampi kuin sisäänhengityksen. Harjoittelu auttaa löytämään sen hengitystavan, joka rentouttaa parhaiten juuri sinut.

softpress