Miten musiikkia kuunnellaan

Musiikin kuuntelu on kokenut mullistuksen parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Musiikkia kuunnellaan tavoilla, joita ei osattu vielä 90-luvulla kuvitellakaan. Musiikkia on perinteisesti kuunneltu fyysisiltä tallenteilta, joita on ostettu kaupasta. Nykyisin kuitenkin lähes kaikki kuunneltu musiikki on digitaalista, joka tarkoittaa sitä, ettei fyysistä tallennetta tarvita lainkaan.

C-kasetti

Analogisen musiikin aikakaudella c-kasetti oli kaikista suosituin musiikin tallennusmuoto. Kasettia kuunneltiin kasettisoittimilla, joita löytyi lähes joka paikasta. Autojen radioissa oli kasettisoittimet ja kotona saattoi olla radio, jossa pystyi soittamaan myös kasettia, puhuttiin “mankasta”.

Kasetti oli kooltaan verrattaen pieni, joten sen mukana kuljettaminen oli helppoa. Huono puoli kasetissa oli se, että siinä ääni oli tallennettu nauhalle, joka saattoi vaurioitua käytössä. Myös mikäli kasettisoitin oli viallinen, se saattoi sotkea kasetin nauhan, ja pahimmassa tapauksessa katkaista sen. Myöskään äänenlaatu ei ollut päätä huimaava c-kasetissa. Kasetteja kuunneltiin erityisesti 70-luvulla.

LP- ja CD-levyt

80-luku oli LP-levyjen kulta-aikaa. Lähes jokaisesta kodista löytyi stereot, joissa oli erillinen levysoitin. Äänenlaatu oli näissä levyissä huomattavasti parempi kuin kasetissa, ja lisäksi levyltä saattoi helpommin valita haluamansa kappaleen. C-kasetissa ei ollut mitään keinoa valita tiettyä kappaletta, vaan kasettia pystyi kelaamaan eteen ja taakse päin. Piti aina vain kuunnella, että osuiko nauha oikeaan kohtaan. LP-levyssä oli erityiset raidat kappaleen vaihdon kohdalla, ja levysoittimen neulan saattoi asettaa haluamaansa paikkaan. Näin pystyi valitsemaan tietyn kappaleen, minkä halusi kuunnella.

Levysoitinten aika jäi kuitenkin melko lyhyeksi, koska digitaalisuus teki kovasti tuloaan 90-luvulla. Markkinoille alkoi putkahdella CD-levyjä, jotka olivat digitaalisia tallenteita musiikista. Tämä mullisti musiikkimarkkinat, sillä CD-levy oli jotain mitä ei oltu aiemmin koettu. CD-soitin oli nopea käyttää, siinä kappaleen pystyi valitsemaan suoraan nappia painamalla, ja äänenlaatu oli kirkas ja puhdas.

Ääni pystyttiin tallentamaan CD-levylle huomattavasti paremmalla laadulla kuin LP-levyyn tai kasettiin. Moni pitikin CD-levyä uraauurtavana ja oltiinkin varmoja, ettei tästä enää voida kehittää parempia musiikin tallennuksen muotoja. Siinä oltiin osittain oikeassa. CD-levy nimittäin on paras fyysinen tallenne, joka on kehitetty musiikin kuuntelua varten.

Digitaalinen tallenne

Musiikin digitalisoituminen johti siihen, että musiikkia pystyttiin nyt helposti kuuntelemaan muutenkin, kuin vain tiettyyn formaattiin sopivalla soittimella. CD-levyltä musiikkia saatiin otettua vaikkapa omalle tietokoneelle kuunneltavaksi. Suosituksia musiikin pakkausmuodoksi vakiintui Mp3-formaatti.

Markkinoille ilmestyikin pian erityisiä Mp3-soittimia, joihon pystyi siirtämään omalla tietokoneellaan olevia musiikkikappaleita. Tällä soittimella pystyi sitten kuuntelemaan musiikkia, missä tahansa sitten olikaan liikkeellä. Mp3-soittimet kehittyivät vuosien varrella ja monet julistivat myös tätä tulevaisuuden musiikin kuuntelumuodoksi. Eihän tästä enää voitaisi kehittää parempia tekniikoita. Taas oltiin väärässä.

Nykyisten älypuhelinten aikakaudella, musiikkia ja kappaleita ei enää tarvitse omistaa itse. Lähes kaikilta löytyy nykyisin älypuhelin, ja jos sellainen vielä puuttuu, voi Freedomrahoitus olla hyvä ratkaisu sen rahoittamiseksi. Lähes kaikki musiikin kuuntelu on siirtynyt internetin myötä suoratoistopalveluihin. Niissä käyttäjä maksaa kuukausimaksun, jolloin hän saa kuunnella mitä musiikkia ikinä haluaa.

Enää tarvitse ostaa vain jotain tiettyä kasettia tai levyä, vaan samalla hinnalla saa massiivisen tuhansien kappaleiden kirjaston kuunneltavakseen. Tämä on melkoinen mullistus verrattuna siihen, että kantaisi mukanaan jotain fyysisiä tallenteita, tai edes jotain erityistä musiikin kuunteluun tarkoitettua soitinta. Kuka tietää miten kuuntelemme musiikkia vaikkapa taas 10 vuoden kuluttua.

softpress