Musiikki ja jooga kuuluvat yhteen
Jooga on kehon ja mielen rauhoittamista. Jotkut harrastavat sitä kaikessa hiljaisuudessa, mutta yleensä joogaan liittyy myös musiikkia. Musiikki tuo hyvää oloa koko kehoon ja hyvän olon hormonit saavat virrata kehon läpi sopivan musiikin soidessa hiljaa taustalla. Musiikki auttaa myös hengittämään sopivassa tempossa, sillä hengitys kuuluu joogan tärkeimpiin osa-alueisiin.
Jotta hengitys onnistuisi paremmin ja helpommin, tulee myös vaatetuksen olla kunnossa. Joogassa voidaan käyttää joko muuhunkin kuntoiluun sopivia joustavia trikoita tai vaihtoehtoisesti löysempiä housuja. On tärkeää että joogahousut eivät purista, koska silloin se vie koko idean joogaamiselta. Hyvät joogahousut ja muutkin vaatteet tekevät olosta miellyttävämmän ja saavat eri jooga-asennot eli asanat onnistumaan.
Asanoita on niin aloittelijoille kuin paljon joogaa harrastaneille. Mitä enemmän joogaa on harrastanut, sitä vaativampia asanat voivat olla. Aloittelijoiden sen sijaan on hyvä tyytyä helpompiin asanoihin. Vaikka joogan ei uskoisi olevan fyysisesti rasittavaa, se kuitenkin on sitä. Muista siis nesteyttää itseäsi säännöllisesti harjoittelun aikana. Se on tärkeää, jotta harjoittelusta saisi mahdollisimman paljon irti.
Millainen musiikki joogan taustalle sopii?
Koska joogan tarkoituksena on rauhoittua, tulee musiikin olla rauhoittavaa. Musiikin olisi parasta olla instrumentaalista, sillä laulettu musiikki häiritsee keskittymistä. Joogaa harrastava ei pysty keskittymään olennaiseen, mikäli musiikki ja lauletut sanat vievät kaiken huomion. Joogassa olennaista on keskittyä asanoihin, hengittämiseen ja rentoutumiseen. Monet käyttävät joogastudion musiikkina esimerkiksi veden solinaa, koska sillä tiedetään olevan rauhoittava vaikutus. Hiljalleen liplattava vesi vie ajatukset kauas arjen kiireistä ja murheista ja saa mielen avautumaan aivan uudelle tasolle. Toisaalta myös kaunis instrumentaalinen musiikki voi tehdä saman. Musiikissa ei tarvitse olla käytetty sähköisiä soittimia, vaan esimerkiksi triangeleilla saa aikaan mukavan keveän tunnelman, joka sopii hyvin joogastudiolle.
Sound jooga eli äänijooga taas on asia erikseen. Siinä ääni on kaikista suurimmassa osassa, joten musiikilla ja muillakin äänillä on merkitystä. Äänijoogassa musiikin ja muiden äänien avulla pyritään saamaan yhteys omaan sisimpään. Siinä lauletaan itse ja kuunnellaan laulettua musiikkia.
Koska joogan suuntauksia on monia erilaisia, riippuu käytettävä musiikki siis siitä, millaisesta joogasta on kyse. Jos joogaa harjoittaa kotona rentoutuakseen, voi netistä löytää monenlaisia nimenomaan joogaa varten tehtyjä soittolistoja. Niiden musiikki auttaa mieltä tyhjentymään ja saa samalla ihmisen rentoutuneeseen tilaan. Silloin joogan harjoittaminen on paljon mukavampaa ja asanat onnistuvat luontevammin.