Tähdet ja Facebook

Enää tuskin löytyy artistia, ravintolaa, yritystä tai esiintyjää joka ei ole Facebookissa. Osa toimijoista on sulkenut jo nettisivunsa, sillä Facebook on noussut mediaksi, jonka kautta tapahtumien ja uutisten jakaminen käy nopeasti. Yksi jako tavoittaa hetkessä monia ihmisiä ja huomattavasti enemmän kuin kallis mainos päivän lehdessä. Facebook profiloituu nuorten, modernien ja asioista kiinnostuneiden mediaksi. Sen kautta mainostaminen on maksutonta ja kätevää. Uutta tietoa on helppo lisätä ja aiempia tuotoksia muuttaa. Markkinointikanavana Facebook on ehdoton, positiivisesti ja negatiivisesti.

HIM_Wiltern_2010Musiikki maailman artisteille Facebook on niin kansallisesti kuin myös maailmanlaajuisesti tärkeä väylä. Uudet biisit ja esiintymispaikat leviävät helposti fanien tietoisuuteen. Mediaa oikein käyttävät julkkikset keräävät nopeasti tykkäyksiä ja kommentteja. Mikä mielenkiintoisinta, vaikka osa Facebookin suosituimmista artisteista ei ole enää elossa, musiikki ja maine elää kuitenkin digitaalisen maailman syövereissä. Michael Jackson ja Bob Marley keikkuvat korkeilla palleilla, kun mitataan Facebookin artistien suosiota.

Median valta ja vastuu

Facebook on kuitenkin armoton. Artistin omalle sivulle on helppo valkata parhaimmat kuvat ja esittää tapahtumat parhaimmalla tavalla, se ei kuitenkaan aina riitä. Kuka tahansa saattaa jakaa suositusta tähdestä kuvia ja tietoa, joka ei imartele tätä. Kuvia vatsamakkaroista rantalomalla, epäedullisia kuvia ja juttuja tilanteista kun artistilla menee liian lujaa tai muuten ikäviä, mainetta syöviä juoruja. Facebook on armoton kaikkia kohtaan. Sen avulla voi pyrkiä muuttamaan vallitsevia epäkohtia ja tuoda esille omia mielipiteitä. Musiikkimaailmassa sen kautta saavat äänensä kuuluviin muutkin kuin megatähdet.

Maailmalla Facebookin kärjessä jylläävät listahittien esittäjät kuten Rihanna tai edesmenneet musiikin kingit Bob Marleyn tyyliin. Suomessa sen sijaan täydellisen ylivoimaisia ovat metallibändit. Stadionin täyteen kerääväBob-Marley_3 Cheek jää pitämään perää sellaisille metallimaailman staroille kuin HIM, Stratovarius ja Nightwish mutta myös hieman tuntemattomillekin kuten Korpiklaanille ja Ensiferumille.

Suomi on todellinen raskaan musiikin keidas ja se näkyy ja kuuluu sosiaalisessa mediassa. Monesti unohtuu, että metallimusiikki on yksi Suomen tärkeimpiä vietintuotteita. Raskasta musiikkia esittävät yhtyeet on noteerattu niin monissa Euroopan maissa kuin myös kauempana Japanissa ja Amerikoissa. Osa yhtyeistä on alan musiikkia seuraavien suosiossa toisella puolella palloa, sen sijaan osalle suomalaisista Facebookin suositut yhtyeet ovat tuntemattomia. Tykkääjät eivät siis rajoitu suomalaisiin vaan Facebookin kautta suomalaisia artisteja ja yhtyeitä seurataan myös ulkomailta käsin.

softpress