Internet kaataa raja-aitoja ja lisää valinnanvapautta

Ennen internetin aikakautta monella sektorilla toimi tahoja, jotka päättivät mikä uutinen, musiikkikappale tai yritys pääsi esille ja koko kansan tietoisuuteen. Erilaiset palvelut ja sosiaalinen media ovat mahdollistaneet tiedot ja tuotteet suoraan ihmisiltä ihmisille. Levy-yhtiöt eivät enää päätä kenen ääni tai biisi on kuulemisen arvoinen, lehtien toimitus ei rajaa uutisia, joita kansan kannattaa lukea. Sähköinen maailma on tullut perinteisen väylän rinnalle jäädäkseen. Tässä uudessa maailmassa tuomareina toimivat tavalliset ihmiset, musiikin ystävät, nettikauppojen kuluttajat ja uutisia jakavat käyttäjät.

Musiikkimaailmaa netti on monipuolistanut monella tavalla. Vaihtoehtomusiikin kuuntelijat voivat etsiä helposti suosikkiartistejaan, joiden musiikin löytäminen vielä vuosikymmen aiemmin oli tuskien taival. Netin kautta moni on aktivoitunut pyörittämään omaa yritystä, joka on kummunnut aiemmasta harrastuksesta ja kiinnostuksesta.

Musiikkialan uudet tuulet

Tästä hyvä esimerkki on Harmönia, jonka perustajat ovat Tatu Metsätähti ja Perttu Eino Häkkinen. Nimet saattavat olla monille tuntemattomia mutta skwee-maailman seuraajille kyseiset henkilöt ovat tuttuja vaikuttajia. Paremmin taiteilijanimillä tunnetut Randy Barrakuda ja Mesak vetävät yhtä Skandinavian tunnetuinta skwee musiikkiin keskittynyttä levy-yhtiötä. Asiaan perehtymättömille elektroninen musiikki on teknoa tai digimusaa, faneille elektroninen musa jakautuu lukuisiin alalajeihin kuten funkiin, teknoon,

http://i988.photobucket.com/albums/af1/pagadesign/lightbox043.jpg

houseen, modern souliin, dubstepiin ja skweehen. Netin palveluiden kautta eri alalajien kuuntelijat löytävät helposti omat suosikkinsa.

Musiikin lisäksi moni muu asia on laajentunut, jakautunut ja muuttunut monipuolisemmaksi netissä. Jokainen pikkukaupungin asukas muistaa talvikenkien masentavan suppean tarjonnan omassa lapsuudessa. Valikoimaa ei juuri ollut. Nyt netti tuo jokaisen käyttäjän eteen laajan valikoiman sen hetken suosittuja jalkineita, enää ei tarvitse tyytyä muutamaan malliin. Vilkaisu Footway.fi nettikaupan sivuille avaa laajan valikoiman erilaisia kenkiä eri tilanteisiin niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Kilpailu antaa mahdollisuuden valita vapaasti. Valinta on vapaata vaatteissa, mielipiteissä, uutisartikkeleissa ja musiikkimaussa.

Ravintolan huono palvelu on hetkessä levinnyt nopeasti tuhansille seuraajille, se kerää kommentteja ja päätyy nopeasti ravintolan johdon tietoisuuteen. Tavallisen henkilön kokemus nousee uutiskynnyksen yli. Syntyy uusia keskusteluja, ajatuksia, toimintamalleja ja kokeiluja. Valtavassa informaatiotulvassa kritiikki on tärkeää ja internetissä opitaan uudenlaista lukutaitoa, jota kutsutaan medialukutaidoksi. Kaikki jaettu tieto ei ole totta ja sosiaalisessa mediassa on aina vahva subjektiivinen lähestymistapa asioihin. Blogit, twiitit ja lataukset ovat tekijänsä näköisiä. Netti on globalisaation osa, jossa on hyvät ja huonot puolensa. Hyviä puolia kuten nettikauppojen laajaa valikoimaa, musiikkipalveluita ja uutisia kannattaa käyttää hyväksi kunhan muistaa, että asiallinen kritiikki ja tiedon tarkistaminen on osa nykyaikaa.

softpress